Testtömegindex

Számolja ki a BMI kalkulátor segítségével a testtömegindexét! A BMI kiszámítása fontos alapvizsgálat a kóros elhízás diagnózisának felállítása során. A sebészeti beavatkozás egyre elterjedtebbé válik az ember egészségét egyik leginkább veszélyeztető betegség, az elhízás kezelésére. A testtömeg index segítségével állapítják meg az orvosok, hogy a túlsúlyos vagy kórosan elhízott beteg számára a műtéti opció számításba jöhet-e vagy sem.  A pácienst érintő és az elhízottságból eredő egyéb betegségeket szintén figyelembe kell venni.

A BMI (= testtömegindex, Body Mass Index) egy mérőszám, amely megmutatja az illető testsúlyának és magasságának az arányát. Az testtömegindex értékének normál tartománya 20 és 25 közé esik, 20 alatti érték soványságot, 25 feletti érték pedig túlsúlyt jelez.

BMI képlete

18,5 vagy kevesebb

Sovány

18,5 – 24,9

Normál

25 – 29,9

Túlsúly

30 – 34,9

I. fokú elhízás

35 – 39,9

II. fokú elhízás

40 vagy több

III. fokú elhízás

BMI kalkulátor

Magasság centiméterben:

Súly kilogrammban:

A BMI-vel nem lehet különbséget tenni a zsírtömeg és izomtömeg között, ezért nem ad információt a testfelépítésre vagy csontozatra és a test zsírtartalmára vonatkozóan. Egy élsportoló, aki nagy izomtömeggel rendelkezik, könnyedén elérheti a 25-ös BMI értéket is, anélkül, hogy a testén zsírfelesleg lenne. Azonban, ha a BMI érték eléri a túlsúlyos tartományt (25-29,9), akkor szakembernek kell megállapítania, hogy valódi túlsúlyról van-e szó vagy sem. Most könnyedén, mindössze két adat megadásával megtudhatja az alábbi kalkulátorunk segítségével. Amennyiben az Ön testtömeg indexe 30 vagy ennél nagyobb, tanácsos felkeresni a szakembert, mert ebben az esetben már nagy eséllyel káros elváltozások keletkezhettek a szervezetében.

A 30-as érték feletti BMI mindenképp túlsúlyt jelez, és valószínűsíthető az elhízás, de ez a testfelépítéstől is függ. Ilyenkor mindenképp orvosi konzultációra van szükség.