Miért nem ajánljuk a gyomorgyűrűt? A gyomorgyűrű használatának veszélyei

Miért nem ajánljuk a gyomorgyűrűt? A gyomorgyűrű használatának veszélyei

Az egyik legismertebb és legrégebb óta használt testsúlycsökkentő műtéti beavatkozás hazánkban a gyomorgyűrű felhelyezés. Mára azonban kiderült, hogy akik ezt a módszert választják, gyakran az előnyök mellett több veszélynek is kiteszik magukat. Ismerje meg a gyomorgyűrűvel kapcsolatos legfontosabb veszélyeket ebből a cikkből.

A gyomorgyűrűről

A gyomorgyűrű, mint testsúlycsökkentő műtéti beavatkozás a 2000-es évek elején terjedt el Hazánkban. A módszer kifejlesztője dr. Kuzmak volt, aki 1996-ban alkalmazta először ezt a műtéti beavatkozást. A gyomor kezdeti szakaszához egy kalibrálható szilikongyűrűt helyezett fel, amit egy bőr alatti kis pumpa segítségével képes volt állítani, így befolyásolva annak az átmérőjét, és ezzel a gyomor kapacitását is. Bár a kezdeti eredmények bíztatónak tűntek, mára szinte teljesen kikopott ez az eljárás a modern műtéti gyakorlatból, aminek számos oka van.

Ellenérvek a gyomorgyűrű használatával kapcsolatban

A gyomorgyűrű műtét egy rutin eljárás, ugyanakkor a gyomorgyűrű egy idegen testnek minősül az ember számára. Sajnálatos módon mára kiderült (5-10 éves szakmai tapasztalat alapján), hogy az így kezelt betegeknek közel a fele súlyos mellékhatásokkal küszködik. Mik ezek a mellékhatások?

Egészségügyi kockázatok

  • Bőr alatti pumpa gennyesedés, gyulladás
  • A gyűrű bevándorlása a gyomorba (gyűrűmigráció)
  • A gyomor-nyelőcső átlyukadása súlyos életveszélyes szövődményt okoz.

Sok múlik a betegek döntésén is

A gyomorgyűrű átmérője állítható. Tapasztalatok szerint, a betegeknek közel fele a gyűrűt csak nyitott állapotban tolerálja hosszú távon. Így annak haszna minimális lesz a számára.

Én azt javaslom, hogy amennyiben Ön kóros kövérséggel, túlzott elhízással küzd, inkább kerülje a gyomorgyűrű használatát.

Mi, ahogy a ma prosperáló modern egészségügyi központok tapasztalt sebészei az alábbi modern testsúlycsökkentő beavatkozásokat ajánljuk:

  • Csőgyomor műtét, (Gastric Sleeve)
    melynek során a kórosan megnövekedett méretű gyomor jelentős része eltávolításra kerül.
  • Gyomor Bypass műtét, (Bypass Gastrectomy) melynek során a gyomor áthidalásával, a térfogat csökkentése történik.
  • Mini Bypass műtétek vagy ezek variánsai,
    melyek lényege, hogy a vékonybél felső részének megkerülésével csökken a felszívódó kalória mennyisége.

Mit tegyek, ha már felhelyezett gyomorgyűrűvel rendelkezem?

A mi javaslatunk az, hogy ezt távolíttassa el erre alkalmas szakember segítségével, és válasszon hosszútávú megoldást a modern műtéti beavatkozások közül. Sokkal biztonságosabb, és megéri a ráfordított energiát.

További információra van szüksége?

Kattintson, és nézze meg, milyen korszerű, hosszú távú megoldást nyújtanak szakembereink a gyomorgyűrű helyett!